FutureEUAqua Project final conference

Presenting the results of FutureEUAqua's 4-year activities, highlighting the challenges faced and the work still to be done, is the goal of the project's final conference to be held on 20 April, starting at 9 a.m., at CIHEAM Bari's Cosimo Lacirignola Campus.

FutureEUAqua has been funded by the European research and innovation (R&I) programme Horizon 2020 (2018-2023), with the overall objective of effectively promoting the sustainable, climate-resilient and environmentally friendly growth of organic and conventional aquaculture of the main European fish species, to meet the future challenges posed by increasing consumer demand for high quality, nutritious and responsibly produced food.

The final project conference is expected to be attended by about 100 representatives of organisations, institutions, the scientific community, and higher education and research centers working in aquaculture, from 20 countries in Northern Europe, North Africa, and the Middle East.

As part of the project activities, CIHEAM Bari has designed and delivered, through its e-learning platform, the course on “Sustainable, resilient and climate friendly blue growth of EU aquaculture and beyond” to transfer the results of the studies conducted on feed, innovative feeding strategies, consumer perceptions and preferences concerning aquaculture products, and regulatory framework for aquaculture in the EU.

The training was provided to 357 participants from 73 countries (24% European countries and 76% non-EU Mediterranean countries), representing mostly ministries of agriculture, universities, associations and certification bodies.

The conference will be opened at 9 a.m. on Thursday 20 April by CIHEAM Bari’s Deputy Director Biagio Di Terlizzi. Presentations by partner representatives on the activities carried out during the 4-year project will follow.

The afternoon session will continue with a panel discussion on “How can aquaculture meet future challenges of high quality, nutritious and responsibly produced food?” addressing regional and international policy makers and stakeholders to pave the way for future collaborative project proposals and new initiatives in the organic and conventional aquaculture sector.

Panelists will include Patrizia Pitton, DG AGRI, and Birgit Van Tongelen, DG MARE, from the European Commission; Edoardo Cuoco, IFOAM director; Houssam Hamza, Aquaculture Officer at the General Fisheries Commission for the Mediterranean; and Andrea Fabris, director of the Italian Fish Farmers Association. Giuseppe Lembo, president of the COISPA cooperative of researchers and technicians, will moderate the roundtable.


Conferenza finale del progetto FutureEUAqua

Presentare i risultati dei quattro anni di attività di FutureEUAqua, evidenziando le sfide affrontate e le attività da realizzare, è l’obiettivo della conferenza finale del progetto che si terrà il prossimo 20 aprile, con inizio alle ore 9, nel Campus Cosimo Lacirignola del CIHEAM Bari.

FutureEUAqua è stato finanziato dal programma europeo di ricerca e innovazione (R&I) Horizon 2020 (2018-2023), con l’obiettivo generale di promuovere efficacemente la crescita sostenibile -resiliente ai cambiamenti climatici e rispettosa dell'ambiente- dell'acquacoltura biologica e convenzionale delle principali specie ittiche europee, per rispondere alle sfide future rispetto alla crescente domanda dei consumatori di alimenti di alta qualità, nutritivi e prodotti in modo responsabile.

Alla conferenza finale di progetto è prevista la partecipazione di un centinaio di rappresentanti di organizzazioni, istituzioni, comunità scientifica, centri di alta formazione e ricerca operanti nel settore dell'acquacoltura, provenienti da 20 Paesi del Nord Europa, Nord Africa e Medio Oriente.

Tra le attività di progetto, il CIHEAM Bari ha progettato e, poi, erogato, attraverso la propria piattaforma di e-learning, il corso Sustainable, resilient and climate friendly blue growth of EU aquaculture and beyond (Crescita blu sostenibile, resiliente e rispettosa del clima, dell'acquacoltura dell'UE e di altri Paesi), allo scopo di trasferire i risultati degli studi condotti su mangimi, strategie di alimentazione innovative, percezione e preferenze dei consumatori dei prodotti dell'acquacoltura e quadro normativo per l'acquacoltura nell'UE.

La formazione è stata somministrata a 357 partecipanti, provenienti da 73 Paesi (24% Paesi europei e 76% Paesi mediterranei non UE), rappresentanti, perlopiù, di ministeri dell'Agricoltura, università, associazioni e enti di certificazione.

I lavori di giovedì 20 aprile saranno aperti, alle ore 9, dal direttore aggiunto del CIHEAM Bari, Biagio Di Terlizzi. Seguiranno gli interventi dei rappresentanti dei partner sulle attività svolte durante i 4 anni di progetto. 

La sessione pomeridiana proseguirà con la tavola rotonda How aquaculture can meet future challenges of high quality, nutritious and responsibly produced food? (Come l'acquacoltura può rispondere alle sfide future di un cibo di alta qualità, nutriente e prodotto in modo responsabile?), per i responsabili politici e gli stakeholder regionali e internazionali, al fine di aprire la strada a future proposte di progetti collaborativi e nuove iniziative per il settore dell'acquacoltura biologica e convenzionale.

Parteciperanno per la Commissione Europea Patrizia Pitton, DG AGRI e Birgit Van Tongelen, DG MARE, Edoardo Cuoco, direttore IFOAM, Houssam Hamza, responsabile settore acquacoltura della Commissione Generale della Pesca per il Mediterraneo, Andrea Fabris, direttore dell’Associazione Piscicoltori Italiani. Modererà Giuseppe Lembo, presidente della cooperativa fra ricercatori e tecnici COISPA. 

©2023 CIHEAM Bari. All rights reserved.
crossmenuchevron-down Skip to content